Масляк П. О., Шищенко П. Г.

Озера України (частина 1)

Озера і водосховища

На території України близько 20 тис. озер. А тих, що мають площу 0,1 км кв і більше, понад 7 тис.
На півночі Волині в мальовничому куточку Українського Полісся знаходяться Шацькі озера. Тут зосереджені озера Світязь, Пісочне, Пулемецьке, Люцимир, Піщанські та ін. (мал. 28). Найбільше – Світязь. Довжина його берегової лінії понад 35 км, а площа водного дзеркала 24,2 км кв. Середня глибина озера 7 м, а максимальна – 58,4 м. Довжина озера більш як 9 км, ширина – 9,3 км. Прибережна смуга мілководна. Світязь, як і інші озера цього краю, живиться атмосферними і потужними артезіанськими водами. Тому, незважаючи на те, що воно лежить на крейдяних породах, на яких виникають карстові явища, озеро завжди повноводне. Верхні шари води влітку прогріваються до 20°С і більше. На глибинах температура води стала і становить 9°С. Каналом озеро Світязь сполучається з озерами Пулемецьким та Лукою.
Шацькі озера багаті бентосом, рибою, водоплавними птахами, тут є сприятливі умови для розведення хутрового звіра.
Поєднання водної блакиті озер з веселою зеленню хвойних і мішаних лісів створює неповторні поліські краєвиди. Шацькі озера і навколишні ландшафти стали центром Шацького природного національного парку.
У басейні річки Турії знаходяться озера карстового походження, глибокі, з прозорою водою. (Пригадайте, як утворюються такі озера.) Поблизу с. Скулин серед лісу знаходиться озеро Нечимне, ніжна і задумлива краса якого надихала Лесю Українку. Нечимне опоетизоване нею в «Лісовій пісні». На березі озера – меморіальний будинок поетеси.
Багато в Україні заплавних озер. Вони утворились в результаті меандрування і зміщення річища в бік правого берега. Такими є, наприклад, озера Прип'яті (Голянсъке, Люб'язь, Небель) і Десни (Вершина, Старуха). Як правило, вони з'єднані з річкою і їх режим залежить від її режиму. Заплавні озера різного розміру і форми: довгасті, округлі, підковоподібні та ін. Вони здебільшого не глибокі. Так, озеро Старуха в нижній течії Десни має глибину від 2,5 до 10 м. Це ділянка старого річища Десни. Заплавні озера багаті на рибу, водоплавну птицю, є прекрасними місцями для відпочинку.
У нижній течії річки Дунай утворилося 26 великих озер. Серед них найбільше в Україні прісне озеро Ялпуг. Довжина його 39 км, найбільша ширина – 5 км, середня глибина – 2,6 м, максимальна – 6,0 м, площа – 149 км кв. Своєрідним продовженням озера Ялпуг на півдні є озеро Кугурлуй. Протоками вони з'єднуються з Дунаєм. Під час повені дунайська вода через ці протоки надходить в Кугурлуй та Ялпуг. За 5 км від м. Рені знаходиться озеро Кагул. Води придунайських озер використовуються для водопостачання, зрошення, там розвинуте рибальство.
На Причорноморській низовині у місцях впадання річок у море утворилося 22 лимани – мілководних заток. Лимани, відокремлені від моря піщаними косами, належать до водойм озерного типу. Найбільшим прісноводним лиманом України є Дністровський, довжина якого 42 км, максимальна ширина – 12 м, а площа – 360 км кв. Відокремлює лиман від моря піщаний пересип, що має довжину 11 км і ширину 500 м. Дністровський лиман з'єднується з Чорним морем Цареградським гирлом, ширина якого 300 м, а глибина – 8-10 м.
На північ від Одеси знаходиться Куяльницький лиман, довжина якого змінюється від 25 до 28 км (мал. 29). Лиман мілководний, вода в ньому прогрівається до 30°С. Він відомий лікувальними грязями. Тут працюють курорти міжнародного значення. Лимани і озера півдня України – це резерв води для різних потреб, об'єкти рибного промислу, бази для розвитку курортного господарства.
На півночі Степового Криму багато солоних озер і солончаків. Озера ці мілкі, влітку добре прогріваються і часто пересихають. Вода в них дуже мінералізована. Це насамперед Перекопські озера та озеро-затока Сиваш, відокремлений від Азовського моря Арабатською Стрілкою. Через Генічеську протоку Сиваш з'єднується з Азовським морем. Площа його водної поверхні залежить від напряму та швидкості вітру і змінюється від 2400 до 2700 км кв. Концентрація солей у Сиваші досягає 20-24%. Ропа містить солі натрію, калію, магнію, брому, тому використовується як сировина для хімічної промисловості. На ропі Сиваських озер працює Красноперекопський бромний завод.

Мал. 29. Куяльницький лиман