Юрківський В. М.

Міста Іспанії. Басконія, Галісія, Наварра, Кастилія, Арагон і Леон

Іспанія

Внутрішні відмінності й міста Іспанії

Відмінності між окремими частинами Іспанії найкраще розглянути за трьома її великими регіонами: Північним, Внутрішнім та Середземноморським.

Рисунок. Історичні області Іспанії

Північна Іспанія охоплює прибережні рівнини вздовж узбережжя Біскайської затоки та Атлантичного океану. Кантабрійські гори відокремлюють її від внутрішніх районів. Вона включає історичні області Галісію, Астурію, Басконію і Наварру. Природна ізольованість стала причиною етнічної відокремленості і сучасної автономності Басконії та Галісії.
Клімат Північної Іспанії вологий, помірний. Район багатий на гідроресурси, ліси і пасовища, а навколишні моря – на рибу. Тут найбільші в Іспанії поклади кам'яного вугілля та залізних руд. Займаючи 12% площі, Північ концентрує 1/5 населення країни. В Іспанії Північ заслужила славу району важкої промисловості. Тут зосереджені видобуток вугілля та залізної руди, гідро- і теплові електростанції, центри чорної металургії і важкого машинобудуванню Іншими галузями місцевої економіки є розведення великої рогатої худоби, рибальство, деревообробка, суднобудування і портова Дальність, а тепер і курортна справа. Найбільшим містом Півночі є Більбао.

Внутрішня Іспанія займає 55% площі, але в ній живе Яише 32% населення. Вона охоплює історичні області: Стару Кастилію, Нову Кастилію, Леон, Естремадуру і Арагон. Більшу Частину території Внутрішньої Іспанії займає плоскогір'я Месета і значно меншу – басейн річки Ебро, відокремлений від Месети Іберійськими горами. Найхарактернішою рисою Внутрішньої Іспанії є її посушливий клімат. Водночас це «типова» Іспанія, історичне ядро країни. Саме об'єднання в 1479 р. Кастилії та Арагону поклало початок Іспанської держави.
У сільському господарстві Внутрішньої Іспанії різко виділяються вирощування зернових і випас овець та кіз. Це також важлива зона виноградарства (понад 1/2 загального збору винограду). На зрошуваних землях у басейнах рік Ебро, Дуеро, Тахо і Гвадіани вирощують рис, цукрові буряки, бавовник, тютюн.
В енергетиці значна роль належить ГЕС на річках Дуеро і Тахо та на притоках Ебро, які стікають з Піренеїв. Є атомні електростанції. В обробній промисловості переважають легка і харчова. Останнім часом їх доповнили підприємства машинобудування. Найбільший згусток промислового виробництва утворився навколо Мадрида.