Юрківський В. М.

Населення Канади. Українці в Канаді

Канада

Населення Канади

Сучасне населення Канади утворилося головним чином внаслідок європейської імміграції. Зараз 45% канадців вважають своїми предками вихідців з Британських островів, 31% – вихідців із Франції, 10 – з Німеччини, 4 – з Італії і 4% – з України. Колонізацію Канади в XVII ст. першими почали французи, які рухалися зі сходу і закріпилися вздовж річки Святого Лаврентія. Так виникла «Нижня», або Французька Канада (теперішня провінція Квебек). Активнішими згодом виявилися англійці. Вони рухалися з півдня, з боку Великих озер і утворили «Верхню», або Англійську Канаду (тепер провінція Онтаріо). В 1763 р. вся Канада була захоплена Англією. Вихідці з Франції і зараз компактно проживають у провінції Квебек, вони зберегли свої мову і культуру. Вихідці з інших країн Європи сприйняли англійську мову і англійську культуру. Вони становлять більшість в усіх провінціях, крім Квебеку. Державними мовами є англійська та французька. Англо-французький дуалізм має місце і зараз. В основі його лежать не стільки етнічні, скільки економічні причини: господарство провінції Квебек розвивається не так швидко, як інших англомовних провінцій.
На рубеж XIX і XX ст. в Канаду переселилося 170 тис. українців. Це була трудова, переважно сільська, еміграція. Українці прямували в Степові провінції, де чимало з них отримали землю, хоча багатьом довелось працювати спершу на лісозаготівлях, прокладанні залізниць, осушуванні боліт тощо. Українці прагнули селитися в степах-преріях компактними групами, що сприяло збереженню рідної мови і культурної спадщини. Центром української імміграції стало місто Вінніпег. На його площі біля провінціального парламенту встановлені пам'ятники Т. Г. Шевченку та І. Я. Франку.
Між двома світовими війнами і після другої світової війни в Канаду переселилося ще майже 100 тис. українців. Зараз канадців українського походження понад 550 тис. чоловік. Це нащадки перших і більш пізніх переселенців. Живуть вони переважно в містах, у тому числі й за межами Степових провінцій. В історії Канади зафіксовано, що переселенці з України зробили вагомий внесок в освоєння степових районів і в розвиток інших сфер життя країни.
Корінним населенням Канади є індіанці та ескімоси. Самоназва ескімосів – інуїти, в дослівному перекладі – «люди». Індіанців зараз 550 тис. чоловік, інуїтів – 36 тис. Більшість індіанців і зараз живуть у резерваціях, куди їх загнали білі переселенці. Половина інуїтів живе на Арктичному узбережжі Північно-західних територій.
Канада залишається країною масової імміграції. З 1945 р. населення її подвоїлося, причому як унаслідок високого рівня природного приросту, так і внаслідок імміграції. Новою у цьому процесі стала поява серед іммігрантів азіатів і латиноамериканців усіх рас. Найбільше вихідців з Азії в провінції Британська Колумбія.
Середня густота населення в Канаді є однією з найнижчих у світі – менше 3 чоловік на 1 км кв. В долині річки Святого Лаврентія і на міжозерній рівнині вона досягає 160 чоловік на 1 км кв. У Північно-західних територіях на кожні 100 км кв. припадає лише дві людини.
В характері розселення Канади багато спільного із США. Близько 77% канадців – міські жителі. Має місце процес субурбанізації. Найбільшими міськими утвореннями стали метрополітени Торонто, Монреаля, Ванкувера і Оттави. Проте, на відміну від США, соціальні, не кажучи вже про расові, протиріччя в канадських містах значно менші. Як і в США, фермерське населення Канади є незначним, лише 4%. Інші жителі сільської місцевості зайняті несільськогосподарськими заняттями. Типовою для Канади є наявність маленьких населених місць, жителі яких зайняті в добувній промисловості, енергетиці, а також заготівлею деревини та її переробкою тощо. Все більше канадців – жителів сільської місцевості переходять на роботу у вторинну і третинну сфери безпосередньо за місцем проживання або їздять для цього в сусідні міста.