Сиротенко А.Й., Чернов Б.О.

Харчова промисловість України

Агропромисловий комплекс (АПК)

Харчова промисловість

Другою ланкою АПК є переробка, збереження та транспортування сільськогосподарської сировини. Найважливіша частина цієї ланки – харчова промисловість. Основне її призначення – виробництво продуктів харчування. Харчова промисловість розвинута практично скрізь, де живуть люди.

Проте під час розміщення тих або інших галузей харчової промисловості враховуються їх особливості. Так, борошномельна, хлібопекарська, молочна, м'ясна галузі тяжіють до районів споживання їх продукції; цукрова, маслоробна, консервна, виноробна – до районів виробництва сировини. Це пояснюється тим, що сировина для цих галузей швидко псується і перевезення її на великі відстані призведе до збитків.

Мал. 84. На Дубнівському цукровому заводі

Борошномельно-круп'яна, хлібопекарська та кондитерська промисловість розвинута у всіх районах України. Найбільші млини та круп'яні заводи розміщені здебільшого у великих містах. Тут працюють великі хлібозаводи, макаронні фабрики, налагоджено виробництво кондитерської продукції. Сировиною для хлібопекарської промисловості є зерно (згадайте основні райони посівів пшениці).

Цукрова промисловість має значні потужності. В Україні працює понад 190 цукрових заводів. Збудовані вони, як правило, в районах бурякосіяння (див. Мал. 76). Найбільше їх у Вінницькій, Хмельницькій, Черкаській, Київській, Рівненській (Мал. 84) і Тернопільській областях. Розрізняють два типи цукрових заводів: бурякоцукрові, що виробляють цукор-пісок, і цукроворафінадні, які випускають цукор-рафінад. Цукрова промисловість створена в Україні вже давно. Обладнання більшості заводів значно застаріле і потребує оновлення.

Молочна промисловість включає в себе молококомбінати, маслоробні і сироварні підприємства. Заводи, що виробляють цільномолочну продукцію, розміщені в місцях її споживання, головним чином у великих містах і промислових центрах. Маслоробні, сироварні заводи та підприємства, що виробляють згущене молоко, розміщені в районах заготівлі молока.

М'ясна промисловість. Найбільші м'ясокомбінати зосереджені в Києві, Харкові, Львові, Одесі, Полтаві, Донецьку, Дніпропетровську, Маріуполі, Вінниці. М'ясокомбінати створювались як в районах споживання продукції, так і в сировинних зонах, де м'ясо заморожують і відправляють до місць споживання.

Олійножирова промисловість виробляє олію, майонез, маргарин. Найбільші олійні заводи працюють у Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій, Кіровоградській областях, тобто в районах, де є відповідна сировина (соняшник, льон, кукурудза, ріпак, соя, гірчиця). Розвиток олійножирової промисловості в районах сировини зумовлений тим, що в процесі виробництва на одиницю продукції потрібно затратити 3-4 одиниці сировини, яку недоцільно перевозити на великі відстані. Так, щоб виробити 1 т олії, треба переробити 3-4 т насіння.

Плодоовочева промисловість забезпечує населення овочевими та фруктовими консервами. Основні підприємства цієї галузі зосереджені в районах сировинних баз. Значна кількість потужних консервних заводів розміщена в південних областях країни.

Рибна промисловість отримала певний розвиток в Україні завдяки створеному риболовному флоту, який має у своєму складі траулери, здатні вести рибний промисел як у Азово-Чорноморському басейні, так і в різних районах Світового океану. Потужні рибохолодильні та рибоконсервні підприємства працюють в Маріуполі, Одесі, Херсоні, Миколаєві.

В Україні добре розвинута парфюмерна промисловість (Мал. 85).

Мал. 85. В цеху Миколаївського парфюмерно - косметичного комбінату «Червоні вітрила»

Проблема харчової промисловості – це технологія збереження готової продукції. Потрібно створювати нові складські приміщення із сучасним холодильним обладнанням.