Рожик М.Є. та ін.

Бойові дії на Балканах на початку Другої світової війни

§45. Початок Другої світової війни. Події 1939-1941 років

Бойові дії на Балканах

Німеччина прагнула підкорити країни Південно-Східної Європи, яким відводилась роль стратегічного плацдарму, сировинної бази та людських резервів для Рейху. У своїй політиці нацисти орієнтувалися на пронімецькі настрої в урядових колах деяких держав Південно-Східної Європи.
Щоб тримати в залежності Угорщину і Румунію, Німеччина спровокувала конфлікт між цими державами, а потім, виступивши посередником, вирішила його на користь Угорщини. За присудом Віденського арбітражу від 30 серпня 1940 р. Румунія передала Угорщині північну частину Трансільванії. Румунська верхівка розраховувала на територіальне розширення ще й за рахунок України.
У вересні 1940 р. в Румунії встановилась профашистська диктатура генерала Антонеску. Незабаром у країну були введені німецькі війська. У листопаді 1940 р. Угорщина, Румунія та Словаччина приєдналися до Берлінського пакту, ставши союзниками Німеччини. 1 березня 1941 р. про аналогічне рішення заявила Болгарія і того ж дня на її територію вступили німецькі війська. Підписавши 25 березня 1941 р. відповідний протокол, до Троїстого пакту приєднався югославський уряд, що викликало хвилю народного невдоволення. 6 квітня Німеччина напала на Югославію, а вже 17 квітня югославська королівська армія капітулювала. Територію Югославії було розчленовано між Німеччиною, Італією, Болгарією та Угорщиною.
Італія, окупувавши у квітні 1940 р. Албанію, 28 жовтня перейшла грецький кордон. Проте 5 листопада греки пішли у контрнаступ і вже наприкінці грудня звільнили майже третину Албанії. Італія змушена була звернутися за допомогою до Німеччини, яка 5 квітня 1941 р. ввела до Греції свої війська, внаслідок чого Греція також була розчленована.
Фактичним союзником Німеччини стала Туреччина.
Таким чином, до літа 1941 р. завершився перший період другої світової війни. В руках Німеччини, крім Австрії, опинилися Люксембург, Чехословаччина, частина Польщі, Данія, Норвегія, Голландія, Бельгія, Франція, Югославія, Албанія, Греція. Італія, Румунія, Угорщина, Фінляндія, Болгарія надали в розпорядження Німеччини свої матеріальні та людські резерви.
До СРСР відійшли Західна Україна, Західна Білорусія, Литва, Латвія, Естонія, Бессарабія, Північна Буковина, Карельський перешийок з узбережжям та островами.

Документ

Умови перемир'я між Німеччиною і Францією. Червень 1940 р.
Стаття 1. Негайне припинення воєнних дій. Уже оточені французькі війська повинні скласти зброю.
Стаття 2. Для забезпечення німецьких інтересів Німеччина окупує територію на північ і захід від лінії, що проходить через такі пункти: Женева, Доль, Шалон... Паре-де-Моньял, Мулен, Бурж, В'єрзон, потім через пункт, за 20 кілометрів на схід від Тура, далі на південь, паралельно залізниці, що йде з Ангулема до Мон-де-Марсан і Сен Жан-п'є-де Пор. Райони, що входять в цю територію і ще не окуповані, повинні бути окуповані негайно після укладення цієї угоди.
Стаття 3. На окупованій території Німеччина повинна мати всі права окупуючої держари, за винятком місцевого управління. Французький уряд повинен забезпечити для цього всі необхідні умови...
Стаття 4. Французькі військові, військово-морські і військово-повітряні сили повинні бути демобілізовані і роззброєні в строк, який буде встановлено додатково, за винятком військ, потрібних для підтримання порядку. Кількість і озброєння цих військ будуть визначені відповідно Німеччиною і Італією. Французькі збройні сили, що перебувають на окупованій території, повинні бути відведені на неокуповану територію і демобілізовані. Перед цим ці війська повинні скласти зброю в тих місцях, де вони перебували в момент укладення переми

«Мировое хозяйство и мировая политика», 1940, № 7, с. 161.

Запитання і завдання

1. Коли розпочалася друга світова війна? Що передувало цій події?
2. На які періоди сучасна історична наука поділяє другу світову війну?
3. Охарактеризуйте боротьбу польського народу проти гітлерівської агресії у 1939 р.
4. Які заходи здійснив СРСР у 1939 р. стосовно Західної України та Західної Білорусії?
5. Яку політику провадив Кремль у 1940 р. в Європі?
6. Як розгорталися події у Західній Європі в 1940 р.?
7. Коли було підписано перемир'я між Німеччиною і Францією?
8. Як здійснювалась фашистська агресія на Балканах?
9. Підготуйте реферат на тему «Радянська зовнішня політика у 1939-1940 pp. у Європі».