Юрківський В. М.

Шрі Ланка. Коломбо - столиця Шрі Ланки. Мальдіви

Шрі Ланка

Шрі Ланка – острівна держава, відокремлена від континенту Полкською протокою завширшки 35 км. Між Індією та Шрі Ланкою діє постійна поромна переправа. З природної точки зору найхарактернішою рисою країни є те, що південно-західна частина острова лежить в екваторіальному поясі. .
Острів густо заселений (середня густота 276 чоловік на 1км). Державними мовами є сингальська і тамільська. Сингали належать до індоарійської мовної групи. Їхні предки прийшли з долини Гангу ще в І тисячолітті до н.е. У VIII-X ст. н.е. мало місце масове переселення на острів дравідів з південної Індії. Це були предки ланкійських тамілів. Сингали становлять 3/4 сучасного населення і живуть вони у південно-західній частині, більш заселеній і більш важливій в економічному відношенні. Частка тамілів – 1/5 і займають вони північно-східні райони. Сингали визнають буддизм, таміли – індуїсти. В обох групах є значні пережитки кастової системи.
Ворожнеча між різними етнічними, релігійними і кастовими групами не припиняється і зараз.
Основою економіки Шрі Ланки є сільське господарство. Його структура і характерні риси такі ж, як і на півдні Індії. Головна продовольча культура – рис. Специфікою Шрі Ланки є підвищена роль плантацій і плантаційних культур. Практична відсутність у південно-західній частині острова сухого сезону дала можливість ще в колоніальні часи, а островом володіли один за одним португальці, голландці і англійці, форсувати вирощування тут експортних культур. Згодом їх виробництво набрало характеру плантаційного господарства.
Головними плантаційними культурами є кокосова пальма, гевея і чайний кущ. Продукти цих культур займають основне місце в експорті країни, і Шрі Ланка посідає високе місце в світі як їх виробник і експортер. Особливу роль у світі відіграє країна як постачальник відомого цейлонського чаю.
Плантаційне господарство базується на найманій праці і включає промислові підприємства з первинної переробки продукції. Сприяло воно і розвитку транспортної системи. Значним, як і в сусідній Індії, в Шрі Ланці є позиції державного сектора. Як результат, Шрі Ланка, будучи економічно слаборозвиненою країною, виділяється в Південній Азії більш високими якісними показниками, порівняно з Індією. У сільському господарстві Шрі Ланки зайнято лише 50% працюючих. У Південній і Південно-Східній Азії, разом з Малайзією і Таїландом, вона має найвищі показники письменності населення (87% дорослих письменні) і очікуваної тривалості життя.
Шрі Ланка має велику культурну спадщину і більш-менш Розвинену туристичну індустрію.
Столиця і найбільше місто (понад 1 млн. жителів) – Коломбо. Його порт займає стратегічне положення в Індійському океані і через нього проходить багато морських шляхів.

Мальдіви

Мальдіви – найменша за площею держава Азії. Вона складається з 1200 маленьких островів, які простягаються з півночі на південь майже на 900 км. Острови густо заселені, середня густота населення – 800 чоловік на 1 км кв. Це переважно нащадки сингалів, які переселилися сюди зі Шрі Ланки в III-І ст. до н.е. Головне їхнє заняття – рибальство і вирощування кокосових пальм та батату. Риба є основним продуктом експорту. Значні прибутки надходять від іноземного туризму. Положення Мальдівів у світі є аналогічним положенню дрібних острівних держав у інших частинах земної кулі (Вест-Індія, острови навколо Африки і в Океанії). Перспективи Мальдівів пов'язані також з їх величезною морською економічною зоною. Її площа становить понад 0,5 млн. км кв., тобто лише вдвічі менша від площі морської економічної зони Індії.