Юрківський В. М.

Штат Аляска. Місто Анкорідж. Штат Гавайї. Місто Гонолулу. Військова база Перл-Харбор

Внутрішні відмінності та міста США

Аляска

Характерними рисами штату є його відокремлене географічне положення, величезна, але мало залюднена і слабо освоєна територія, суворі кліматичні умови і величезні природні багатства. Площа Аляски – 1,5 млн. км кв., а населення – лише 600 тис. чоловік.
Штат багатий на різноманітні корисні копалини, гідроенергетичні, лісові й рибні ресурси. Але лише мала частка їх використовується, причина не стільки в екстремальних умовах, скільки в дорожнечі робочої сили. Винятком стала нафтова промисловість, хоча експлуатація родовищ Прадхо-Бея і транспортування нафти в арктичних і субарктичних умовах вимагає вирішення багатьох складних проблем, в тому числі й екологічних. Крім нафтової промисловості, істотну роль відіграють рибальство і рибоконсервна справа, лісозаготівлі і деревообробка. Важливим для штату є обслуговування військових баз і туристів. Наплив туристів у цей суворий і водночас величний за своїми ландшафтами край весь час зростає. Кількість їх вже перевищує 1 млн. чоловік на рік. Окрім національних парків у штаті створено історичний парк «Клондайська лихоманка», в якому відтворені пам'ятки часів освоєння краю.
Найбільш освоєною частиною Аляски є Тихоокеанське узбережжя на південь від Аляскинського хребта з його помірним вологим кліматом і незамерзаючими бухтами. Головне місто Аляски – Анкорідж. Це порт і важливий вузол міжнародних повітряних сполучень (в ньому здійснюють дозаправку лайнери на маршрутах між Північною Америкою та Азією і Європою, між Східною Азією та Європою через Північний полюс). Кінцевим пунктом трансаляскинського нафтопроводу і нафтоналивним портом є Валдіз. Аляскинське шосе (2400 км), яке було прокладене під час другої світової війни, щоб з'єднати суходолом Аляску з «суміжними штатами» через Канаду, використовується слабо.

Гавайї

За своїми розмірами Гавайї – один з найменших штатів країни, але заселений він густо. Площа всіх островів – 16,6 тис. км кв., населення – 1,2 млн. чоловік, середня густота населення на острові Оаху – понад 400 чоловік на 1 км кв. Більше половини жителів є вихідцями з країн Азії.
Основні галузі господарства штату – обслуговування військових баз, туристський бізнес, тропічне землеробство і транспортна діяльність.
Найвідомішою є військова база Перл-Харбор, нападом на яку в 1941 р. Японія розв'язала війну на Тихому океані. Щорічна кількість туристів на островах зросла з 200 тис. в 1960 р. до 5 млн. чоловік у 90-х роках. Принадою для них є м'який теплий клімат, чудові піщані пляжі, розкішна тропічна рослинність і мальовничі пейзажі. Острови мають розвинену сучасну туристичну інфраструктуру.
Особливості клімату зумовили і спеціалізацію сільського господарства. Головними культурами є цукрова тростина, ананаси і квіти. Розвинена цукрова і консервна промисловість. Центральне положення островів у Тихому океані забезпечило їм важливу роль у транспортних зв'язках регіону. Більшість пасажирських суден і літаків, які перетинають океан, роблять зупинку в Гонолулу.
В Гонолулу проживає 4/5 населення штату. Це адміністративний, діловий, фінансово-торговий, транспортний і туристичний центр. З південного сходу до нього прилягає головна курортна зона з відомими пляжами Вайкікі, за 10 км на північний захід знаходиться бухта і військово-морська база Перл-Харбор.