Масляк П. О., Шищенко П. Г.

Технічні культури (частина 2)

Соняшник – основна олійна культура нашої країни. За обсягами його вирощування Україна посідає перше місце у світі. Основні площі зосереджено у степових районах. Вирощують соняшник також у Лісостепу. Найвища концентрація посівів спостерігається в Донецькій, Дніпропетровській, Луганській, Запорізькій областях (мал. 93, 94). (Чи поширено вирощування соняшнику у вашій області?)
З інших олійних культур в Україні вирощують кунжут, рицину, мак, ріпак. Ефіроолійні культури вирощують переважно на півдні, коріандр – у Степу, м'яту, фенхель, кмин – у Лісостепу, троянду і лаванду – в Криму.
В областях, де зосереджено вирощування олійних культур, розміщено основні підприємства олійно-жирової промисловості України. Це пов'язано із значними сировинними витратами. Так, на виробництво 1 т олії необхідно витратити від 3 до 8 т насіння олійних культур.

Мал. 93. Посіви соняшнику

Мал. 94. Соняшникове поле

Близько 90% усієї олії в країні виробляють з насіння соняшнику. Основними районами її виробництва є Донбас і Придніпров'я, центрами – Дніпропетровськ, Запоріжжя, Пологи (Запорізька область), Мелітополь (мал. 95). У Причорномор'ї за обсягом виробництва олії попереду Одеська область, у Правобережному Лісостепу – Вінницька область.

Мал. 95. У цеху Мелітопольського олійного заводу

Олійно-жирова промисловість має широкі виробничо-територіальні зв'язки з іншими галузями господарства. Відходи виробництва, особливо макуха, використовуються у тваринництві. Олія – цінний харчовий продукт і водночас важлива сировина для виготовлення маргарину, консервів, мила, а також допоміжний матеріал у металургійній, лакофарбовій, шкіряній та інших галузях промисловості.

В Україні вирощують також і такі технічні культури, як хміль, тютюн, арахіс, лікарські рослини. Вирощування хмелю зосереджено переважно на Поліссі, де особливо виділяється Житомирська область.

Плантації тютюну поширені в Криму, Придністров'ї та на Закарпатті. Тютюн нижчої якості та махорку вирощують у Чернігівській, Полтавській та Сумській областях. На базі вирощування тютюну і махорки в Україні працює тютюново-махоркова промисловість. Її підприємства розміщуються в районах сировини та у великих містах – Києві, Львові, Одесі, Харкові, Дніпропетровську, Сімферополі, Прилуках, Ромнах (Чернігівська область), Кременчуці, Черкасах. Тютюново-ферментаційні заводи розміщуються в районах вирощування якісного тютюну (Сімферополь, Берегове Закарпатської області, Жмеринка Вінницької області).

Велике значення мають вирощування і промислова переробка лікарських рослин. Першу їх плантацію в Україні було закладено на початку XVIII ст. на Полтавщині. Найбільшого поширення спочатку набуло вирощування шавлії, звіробою, валеріани, ромашки, деревію, споришу, золототисячника. Нині тут діє добре налагоджене агропромислове виробництво: вирощування лікарських рослин і переробка їх на Лубенській хіміко-фармацевтичній фабриці. (Чи збирають лікарські рослини учні вашої школи?)

Провідною волокнистою культурою в Україні є льон-довгунець. Ця культура набула найбільшого поширення на Поліссі і в передгір'ях Карпат. (Чому? Які чинники визначають подібне географічне поширення посівів льону?)
В степових областях зосереджено основні площі льону-кучерявцю. З інших волокнистих культур поширені коноплі, канатник, кенаф тощо.

Картопля та овочі, баштанні культури, фрукти і ягоди використовуються як цінні харчові продукти, а також як сировина для харчової промисловості.
Найбільші площі сільськогосподарських угідь під картоплею на Поліссі та в Передкарпатті, особливо у Волинській, Рівненській, Житомирській, Чернігівській, Київській, Львівській, Закарпатській та Івано-Франківській областях. Вирощують її також навколо великих міст та курортних зон (мал. 96).

Мал. 96. Райони посівів картоплі

У районах посівів картоплі концентруються підприємства крохмале-патокової промисловості, де її переробляють. Розміщують такі заводи і цехи переважно в невеликих містах і селах. Найбільше крохмалю з картоплі виробляють підприємства Житомирської і Чернігівської областей.
Природні умови України дають змогу спеціалізувати вирощування баклажанів, перцю, помідорів, огірків. Огірки, помідори, капусту, цибулю, столові буряки, моркву вирощують на всій території України, особливо навколо великих міст.
Баштанні культури (кавуни, дині) розводять у південних районах країни.

Кормові культури вирощують повсюдно: кукурудзу – на силос і зелений корм, фуражне зерно і кормові коренеплоди – в усіх природних зонах; багаторічні трави, люпин – здебільшого на Поліссі і в Лісостепу; кормові баштанні – в Степу.