Юрківський В. М.

Фінляндія – країна тисячі озер. Населення Фінляндії

Фінляндія

Площа – 338 тис. км кв.
Населення – 5,1 млн. чоловік.
Столиця Гельсінкі.
Державний устрій – республіка.
Самоназва країни і населення Суомі.

Фінляндія розташована у північній частині Європи. Третина її території знаходиться за Північним полярним колом. Країна має широкий вихід у Фінську і Ботнічну затоки Балтійського моря. Їй належать Аландські острови. Найважливішою особливістю географічного положення Фінляндії як північної країни є те, що її територія зазнає впливу Північно-Атлантичної течії, а як західноєвропейської країни – те, що вона межує з Росією і країнами Балтійського регіону. В XIII-XVIII ст. територія Фінляндії перебувала під владою Швеції, а в 1809-1917 pp. – Російської імперії.
Більша частина поверхні Фінляндії – погорбована рівнина, складена кристалічними породами Балтійського щита і оброблена льодовиком. Характерними є величезна кількість озер (понад 60 тис), густа мережа коротких, повноводих і порожистих річок, численні водоспади, шхерні береги і тисячі маленьких островів уздовж узбережжя. Понад 2/3 площі вкрито хвойними лісами (тайга). Це найвищий показник серед країн Європи. Головним природним багатством Фінляндії є ліси, гідроресурси і руди металів (залізна, мідна, цинкова, хромова). Мальовничі ландшафти і умови для зимових видів спорту є цінним рекреаційним ресурсом. Інші природні ресурси обмежені. Особливо слід відзначити відсутність покладів палива, короткий вегетаційний період (максимум на півдні ПО – 120 днів упродовж року) і бідні грунти.
Фінська мова належить до фінно-угорської групи уральської мовної сім'ї. Нею розмовляють фіни (суомі), які складають абсолютну більшість населення країни, і лапландці (саамі). Лапландці живуть за Північним колом у сусідніх районах трьох країн Північної Європи. У Фінляндії їх 5 тис, Швеції – 15 і в Норвегії – 30 тис. чоловік. Традиційними їх заняттями є оленярство, рибальство і мисливство. Проте зараз більшість лапландців мешкає в містах і веде міський спосіб життя. У Фінляндії є невелика кількість шведів (переважно на Аландських островах). І фінська, і шведська мови мають статус державних. Державною релігією Фінляндії є лютеранство.

Населення країни зосереджене на прибережних рівнинах, особливо вздовж Фінської затоки. Клімат тут м'який, помірний, лісів менше, грунти більш родючі.
Найважливішим етапом у розвитку сучасної Фінляндії стала друга половина XX ст. Західні капітали, техніка і технологія поєднувалися з наявністю великого і стабільного ринку збуту в колишньому Радянському Союзі. Комплексне і ефективне використання природних багатств доповнювалось розвитком новітніх галузей.