Юрківський В. М.

Нідерланди (Голландія). Історія Нідерландів

Нідерланди

Площа – 41,8 тис. км кв., включаючи 7,9 тис. км кв. внутрішніх вод.
Населення – 15,5 млн. чоловік.
Столиця – Амстердам.
Державний устрій – конституційна монархія.
Нідерландам належать Нідерландські Антіли – острови у Вест-Індії.

Нідерланди знаходяться на північному заході Європи, там, де річки Рейн, Маас і Шельда, впадаючи у Північне море, утворюють величезну дельту. Поверхня країни являє собою низовину. Звідси офіційна (Нідерланди) і звичайна (Голландія) назви: обидві можна перекласти як «низькі землі». Майже 2/5 площі лежить нижче рівня моря. Це «польдери», тобто прибережні низини, які колись заливались морем, а тепер захищені від нього дамбами. Дамби, дренажні канали, греблі і вітряки, за допомогою яких колись відкачували воду, – неодмінний елемент ландшафту країни.
Історія Нідерландів – це історія боротьби з морем, морськими штормами і повенями. Гідротехнічне будівництво продовжується і зараз. У 1987 р. було завершено грандіозний план «Дельта», згідно з яким греблями були перегороджені усі рукави дельти, за винятком двох, які є доступом до портів Роттердама і бельгійського Антверпена. Ще раніше греблею було перегороджено затоку Ейсселмер (Зейдер-Зе).
Географічне положення Нідерландів надзвичайно вигідне. Через їх територію мають найзручніший вихід у море найрозвиненіші райони Західної Європи, які лежать у басейнах Рейну, Маасу і Шельди.
В етнічному відношенні Нідерланди можна вважати однорідною країною. Понад 80% її населення становлять голландці, 11% – фламандці і 3% – фризи. Разом їх звуть нідерландцями. Їхні мови поріднені і належать до германської групи індоєвропейських мов. Відокремлення фламандців і голландців мало місце в XVI-XVII ст. у зв'язку з утворенням Нідерландів як самостійної держави і Реформацією в Європі. Зараз більшість фламандців живе в Бельгії і серед них переважає католицизм. Віруючі голландці (нідерландці) в більшості є протестантами.
У XVIII ст. голландські переселенці з'явилися на півдні Африки. Нащадками їх стали бури (африканери). В XIX-XX ст. мала місце досить значна еміграція голландців у країни Америки та Австралію.
За густотою населення (371 чоловік на 1 км кв., а в розрахунку тільки на суходіл – 460 чоловік на 1 км кв.) Нідерланди посідають перше місце в Європі і одне з перших місць у світі. Майже 90% нідерландців – міські жителі. На фермах людей мало. Нідерланди – країна давньої міської культури. Міста її, як і в сусідній Бельгії, є справжніми архітектурними заповідниками, художніми музеями і центрами міжнародного туризму.
Історія Нідерландів тісно пов'язана з історією сусідньої Бельгії. В XII-XV ст. провінція Голландія (сучасні Нідерланди), так само, як і бельгійська Фландрія, належала до найрозвинутіших частин Європи. У боротьбі з іспанською монархією Нідерланди в 1581 р. домоглися незалежності. «Золотою добою» для них стало XVII ст. Їхній морський флот був найсильнішим у світі і вони зайняли провідні позиції у світовій торгівлі та фінансах. Економічне піднесення супроводжувалось розвитком науки, відкриттям університетів, розквітом архітектури і нідерландської школи малярства. Проте вже у XVIII ст. Нідерланди поступилися першістю Великобританії. В подальшому їх розвитку значну роль відіграли колоніальні володіння, особливо Нідерландська Індія (сучасна Індонезія). Площа цієї колонії становила 2 млн. км кв., а населення – 76 млн. чоловік. Вона була багата на нафту, олово, ртуть, тропічну деревину та продукти тропічного землеробства. Нідерланди володіли нею впродовж майже 350 років.
Серед «малих» високорозвинених країн Західної Європи Нідерланди мають найбільше населення і найбільший економічний потенціал, в тому числі і промисловий, і сільськогосподарський. Тут базуються такі гігантські транснаціональні корпорації, як нафтова «Ройял-Датч-Петролеум» (Роттердам), харчова «Юнілевер» (Роттердам) і електронна та електротехнічна «Філіпс» (Ейндховен). За розмірами зовнішньої торгівлі Нідерланди поступаються лише шести головним розвиненим країнам.