Юрківський В. М.

Ірландія. Економіка Ірландії та сільське господарство

Ірландія

Площа – 70 тис. км кв.
Населення – 3,6 млн. чоловік.
Столиця – Дублін.
Державний устрій – республіка.

Ірландія – одна з невеликих країн Західної Європи. Це острівна країна, яка займає 5/6 острова Ірландія в групі Британських островів. Найближчим її сусідом є Великобританія. Впродовж семи з половиною століть Ірландія була фактично колонією Великобританії. Тільки в 1949 р. вона стала незалежною республікою (до того з 1921 р. мала статус домініону). Частина острова Ірландія (так звана Північна Ірландія, або Ольстер) залишилась у складі Великобританії.
Ірландія в світі відома як країна емігрантів. Англійська колонізація супроводжувалась конфіскацією земель і кривавими репресіями. Тільки в XVІI ст. населення Ірландії скоротилося майже вдвічі (з 1,5 млн. до 850 тис. чоловік). У 1845-1847 pp. внаслідок неврожаю картоплі – тоді головного продукту харчування ірландців, від голоду померло понад 1 млн. чоловік. Такі й подібні явища стали причиною величезної (порівняно з розмірами країни) еміграції населення. Незважаючи на значний природний приріст, ще й досі в Ірландії живе на 1/3 менше людей, ніж 150 років тому. Одночасно за межами країни проживає стільки ж ірландців (понад 4 млн. чоловік), скільки в самій Ірландії. Найбільше їх у колишній метрополії – Великобританії і в колишніх «білих» переселенських колоніях – США, Канаді, Австралії та Новій Зеландії.
Ірландська (гаельська) мова належить до кельтської групи індоєвропейської мовної сім'ї. Спорідненими з нею є мови уельсців у Великобританії і бретонців у Франції. Офіційними мовами в країні є ірландська та англійська. Ірландці говорять переважно англійською мовою. Тільки 30% з них володіють ірландською мовою, а користуються нею ще менше. За релігією ірландці – католики.
У промисловості зайнято 20% працюючих, у сільському господарстві – 15%, у третинній сфері – 65%.
Головні природні багатства Ірландії – рівнинний рельєф, м'який клімат і майже цілорічні пасовища. Поверхня острова рівнинна, тільки на півночі і півдні погорбована. Клімат помірний, океанічний. Середня температура січня 5°С, липня 15°С. Річна сума опадів знижується з заходу на схід від 1500 до 800 мм. Ліси повністю зведені, їх місце зайняли луки і пасовища. Вегетаційний період є найдовшим на Британських островах, у більшості районів пасовища можна використовувати впродовж усього року.
Саме ці умови стали природною базою для розвитку тваринництва, яке набуло світового значення. Зернові (пшениця, овес), картопля, цукрові буряки, сіяні трави мають або другорядне значенім, або використовуються в кормовому балансі. Частина продовольчого і кормового зерна імпортується. Під орні землі та постійні насадження відведено лише 17% земель, тоді як під луки і пасовища – 53%.