Юрківський В. М.

Греція. Загальна характеристика Греції. Природні умови Греції

Греція

Площа – 132 тис. км кв.
Населення – 10,5 млн. чоловік.
Столиця – Афіни.
Державний устрій – республіка.

Греція – невелика європейська країна в басейні Середземного моря. 2500 років тому тут було покладено початок європейської цивілізації. В II ст. до н. е. Стародавня Греція втратила свою самостійність і змогла повернути її лише в 1829 р. Майже 2000 років вона перебувала під владою іноземних завойовників. Найважчими для неї були часи панування Оттоманської імперії (1453-1829 pp.). Найважливішим багатством сучасної Греції є пам'ятки античної епохи. Вона входить до числа країн з розвиненим іноземним туризмом. Греція здавна була морською країною і зараз має один з найбільших морських флотів у світі.
Більша частина Греції лежить на материку і займає південний край Балканського півострова. Майже 1/6 материкової Греції припадає на півострів Пелопоннес, який з'єднаний з нею вузьким і коротким перешийком. Греції належить острів Кріт і декілька сот островів у Егейському та Іонічному морях. Сумарна площа острівної частини становить 1/5 території країни, з якої на острів Кріт припадає 8,3 тис. км кв.
У східній частині Середземномор'я Греція займає важливе географічне положення. Деякі грецькі острови простягаються аж до берегів Малої Азії і віддалені від території Туреччини лише на декілька кілометрів. Острів Кріт знаходиться на шляху із Західної Європи до Суецького каналу. Повз Грецію проходять шляхи в чорноморські протоки Босфор і Дарданелли та в Адріатичне море. По території Греції прокладено найменший з чотирьох морських каналів світу – Коринфський. Прорили його у 1893 р. через однойменний перешийок, він має довжину лише 6,3 км. Канал має переважно місцеве значення, скорочуючи шлях від східного до західного узбережжя Греції. Через канал перекинуто міст із шосе і залізницею, які з'єднують півострів Пелопоннес з рештою країни.
Такі райони Греції, як Македонія і Фракія є частинами історичних областей, територію яких поділено тепер між Грецією та її сусідами.
За характером рельєфу Греція – гірська країна. Гори займають 80% її площі. Гірські хребти перетинають країну в різних напрямках і розділяють її на невеликі ізольовані частини. Узбережжя звивисті, порізані численними затоками, які являють собою зручні природні гавані. Жодна точка материкової Греції не віддалена від моря більше ніжна 137 км. Субтропічний середземноморський клімат – важливе природне багатство країни. Мінеральні, водні, земельні та лісові ресурси обмежені. Гірські райони не мають рівних площ, грунти і рослинність тут бідні. На приморських рівнинах і в міжгірських полинах умови для сільського господарства дещо кращі. Найбільшими рівнинами є Фессалійська і Салоніцька. Територія Греції лежить у зоні підвищеної сейсмічності і не раз потерпала від землетрусів.