Юрківський В. М.

Словаччина. Економіка-географічна характеристика Словаччини. Населення Словаччини

Словаччина

Площа – 49 тис. км кв.
Населення – 5,3 млн. чоловік.
Столиця – Братислава.
Державний устрій – республіка.

Словаччина як держава створена в 1993 р. До того ця територія була частиною інших державних утворень: з X ст. і по 1918 р. перебувала під владою Угорщини, у 1918-1993 pp. входила до складу Чехословаччини. Словаччина є західним сусідом України. Кордон між двома країнами пролягає уздовж Закарпатської області, транспортні зв'язки здійснюються через місто Чоп.
Більшу частину Словаччини займають гори – Західні Карпати. Тільки невеликі ділянки Середньодунайської рівнини проникають на її територію на південному заході і сході. Енергоресурси представлені покладами бурого вугілля і гідроенергією. Інші копалини різноманітні, але практичне значення їх невелике. Головним багатством країни є ліси і рекреаційні можливості. Сприятливі умови для сільського господарства на рівнині та в гірських долинах. Словаччина відокремлена від моря. Це придунайська країна, хоча Дунай для неї – переважно прикордонна річка.
Словаки – слов'яни. Їхня мова належить до західнослов'янської групи. За релігією серед них домінують католики. В культурному відношенні словаки зазнали значного впливу угорців. І нині у країні проживає близько 600 тис. угорців. Серед інших меншин є й українці. Їх близько 50 тис. чоловік, і проживають вони більш-менш компактно в районі міста Прешов на сході країни.

До другої світової війни Словаччина була однією з відсталих територій Європи. Цілеспрямовано її індустріалізація здійснювалась після 1945 р. в рамках Чехословаччини. Тепер за рівнем розвитку в регіоні вона поступається лише Чехії і Словенії. 44% працюючих зайняті в нематеріальній сфері, 33 – у промисловості й 12% – у сільському господарстві.
В обробній промисловості, крім традиційних галузей – деревообробної, текстильної і харчової, виділяються заново створені чорна металургія, нафтохімія і машинобудування. Новий металургійний комбінат повного циклу в Кошице розрахований на щорічне виробництво 2 млн. т чавуну, 3 млн. т сталі та 2 млн. т прокату. Власний видобуток залізної руди (близько 1,5 млн. т на рік) є недостатнім. Імпортують залізну руду, в т.ч. з України, і коксівне вугілля (з Остравського району Чехії). Новий нафтохімкомбінат у Братиславі використовує імпортні нафту і природний газ із Росії, які йдуть транзитом через Україну. В структурі машинобудування, яке створювалось в останню третину XX ст., значне місце посідають електроніка та електротехніка (виготовляють радіоприймачі, телевізори, морозильники, пральні машини тощо). У складі Чехословаччини країна стала виробником сучасного озброєння (заводи в місті Мартіні у верхів'ях долини річки Ваг).