Рожик М.Є. та ін.

Завершення Другої світової війни. Кримська конференція. Створення ООН

§49. Завершення Другої світової війни та її підсумки

Кримська конференція. Створення Організації Об'єднаних Націй

Конференція держав антигітлерівської коаліції відбувалася з 4 по 11 лютого 1945 р. у м. Ялта. В її роботі взяли участь Й. Сталін, Ф. Рузвельт, У. Черчілль. Конференція передбачала опрацювання плану остаточного розгрому Німеччини і визначення засад післявоєнного влаштування світу.
Союзники домовилися розділити Німеччину на окупаційні зони, в яких верховну владу будуть здійснювати СРСР, США та Англія. Дня розв'язання загальнонімецьких питань було створено Верховний контрольний орган, пізніше перейменований у Контрольну раду.
Делегація СРСР порушила питання про відшкодування збитків, завданих Німеччиною. Загальна сума репарацій становила 20 млрд. доларів. На конференції було досягнуто домовленості про створення у Москві міжсоюзної Комісії з питань репарацій.
Конференція прийняла Декларацію про звільнену Європу, в якій СРСР, США та Англія зобов'язувалися провадити узгоджену політику щодо вирішення політичних й економічних проблем держав, звільнених від фашизму, у відповідності з принципами демократії.
Таємна угода передбачала вступ СРСР у війну проти Японії через два-три місяці після капітуляції Німеччини і закінчення війни в Європі.
Кримська конференція ще раз підтвердила намір союзників створити Організацію Об'єднаних Націй. У відповідності з цим рішенням у квітні 1945 р. в Сан-Франциско (США) відкрилася конференція країн антифашистської коаліції, яка створила Організацію Об'єднаних Націй (ООН) і прийняла її Статут. ООН була заснована на принципах суверенної рівності і самовизначення народів, розвитку між ними широкого і всебічного співробітництва. Вона повинна була гарантувати міжнародний мир і безпеку, сприяти відверненню загрози виникнення нової війни.