Масляк П. О., Шищенко П. Г.

Поверхневі води України. Річки України та канали

Поверхневі води

До поверхневих вод належать річки і канали, озера і водосховища, болота.

Річки

Україна має досить густу річкову сітку. На 1 км кв її території припадає 0,25 км річок. Річок довжиною понад 10 км тут майже 4000, а понад 100 км – близько 120, великих річок (довжиною більш як 500 км) – 8 (див. додаток 5). Через Україну протікають такі великі річки, як Дніпро, Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець, Дунай.
Завдяки великій кількості опадів Українські Карпати мають найгустішу річкову сітку, яку утворюють притоки річок Пруту й Тиси.
Річки Криму маловодні: в Степовому Криму буває мало опадів, а в горах поверхневі води або поглинаються карстовими тріщинами і порожнинами, або по коротких схилах швидко збігають до моря, не утворюючи значних річок. Найбільшою річкою Криму є Салгир.
Майже всі річки України належать до Азово-Чорноморського басейну. І лише Західний Буг і Сян, що на заході країни, прямують до Балтійського моря.
Річки Полісся дуже повільні і покручені. Наприкінці квітня – на початку травня після танення снігів вони виходять з берегів і затоплюють великі простори.
Більшість річок України належить до рівнинного типу і живиться переважно талими водами. Вони мають високу повінь навесні, на яку припадає від 50 до 100% річного стоку. Влітку річки міліють, течія їх уповільнюється, а в Степу і Криму багато їх пересихає, розпадаючись на окремі частини. На відміну від рівнинних річок річки Українських Карпат і Кримських гір живляться переважно водами атмосферних опадів. Тривалі дощі часом спричиняють паводки у будь-яку пору року. Гірський рельєф зумовлює значну швидкість течії води, яка проводить велику руйнівну роботу. Річища, заповнені галькою і валунами, брилами гірських порід (мал. 22). У місцях, де залягають стійкі гірські породи, потоки води стрімко падають вниз, утворюючи водоспади. Найбільшим з них в Українських Карпатах є водоспад Шипіт, в Кримських горах – водоспад Джур-Джур.

Мал. 22. Гірська річка Прут

Взимку більшість річок, озер і водосховищ України замерзає, хоч в окремі зими цього не трапляється. Льодостав триває 2-3 місяці. Першими скресають річки південно-східної частини країни. Скресання супроводжується льодоходом (мал. 23).

Мал. 23. Льодохід на Дніпрі

Дніпро за довжиною є найбільшою річкою в Україні. Бере початок з болота Аксенінський Мох, що на Валдайській височині. Разом з притоками на його басейн припадає близько 60% водних ресурсів України. Із загальної довжини 2201 км на Україну припадає 981 км. Дніпро вступає на територію України трохи на південь від м. Лоєва. Тут річка має широку долину і протікає серед луків і боліт. Неподалік від кордону з Білоруссю Дніпро приймає повноводну Прип'ять, що має повільну течію і прокладає свій шлях по заболоченій Прип'ятській низовині. По широкому річищу Прип'яті бурувата від наявних у ній домішок заліза вода надходить у верхів'я Київського водосховища. У нижній частині водосховища впадає ліва притока Дніпра – Десна. Після впадання Прип'яті і Десни Дніпро перетворюється в широку повноводну річку (мал. 24). Приблизно від кордонів Білорусі до Нової Каховки Дніпро перетворений в каскад водосховищ. Від Каховського водосховища річка протікає в природному річищі і впадає в Дніпровський лиман, утворюючи широку дельту.
Південний Буг бере початок на Подільській височині і перетинає Придніпровську височину та Причорноморську низовину. Довжина річки 806 км. У верхній течії на Подільській височині річкові береги низькі й заболочені. В межах Придніпровської височини над річищем нависають гранітні скелі, в Причорномор'ї річка розширюється і впадає в Бузький лиман (мал. 25).

Мал. 24. Дніпро в районі Києва

Мал. 25. Притока Південного Бугу – Гірський Тікич

Дністер починається на північно-східних схилах Українських Карпат, де приймає найбільше приток. Загальна довжина річки 1362 км, в межах України – 705 км. На Подільській височині Дністер і його притоки глибоко врізаються в рожеві девонські вапняки і пісковики, утворюючи каньйоноподібні долини. З правого берега в Дністер впадають повноводні притоки, напоєні карпатськими дощами, ліві притоки мілкі, влітку пересихають. Дністер у нижній течії – це вже рівнинна річка. Впадаючи в лиман, утворює широку дельту.
Найбільшою річкою на сході України є Сіверський Донець – притока Дону. Він бере початок на Середньоросійській височині, протікає в країні середньою течією. Майже 70% стоку річки припадає на час весняної повені. Має велике значення у водопостачанні Донбасу (мал. 26).
Зі схилів найвищих вершин Українських Карпат – Полонинського хребта та Чорногори беруть початок Чорна Тиса і Біла Тиса. Течія їх швидка, річище заповнене галькою, валунами, кам'яними брилами. За 3 км вище від м. Рахова, зливаючись, вони утворюють власне річку Тису. У межах України вона має довжину 201 км, а далі впадає в Дунай. Найбільші притоки Тиси – Тересва, Ріка, Теребля, Боржава.

Мал. 26. Сіверський Донець

Своєю нижньою течією по території України протікає найбільша річка Європи Дунай – важливий міжнародний водний шлях. У межах України довжина його становить 174 км. Тут він має повноводне річище з рукавами, протоками, озерами, низькими заболоченими берегами. Це – дунайські плавні, багаті на рибу і водоплавних птахів. Тут знаходиться м. Вилкове – українська Венеція. Вулицями Вилкового слугують канали, якими снують човни. (Знайдіть це місто на карті.)

Канали

Південна частина території України через недостатнє зволоження бідна на водні ресурси. Для забезпечення водою промислових районів, міст, потреб сільського господарства в Україні збудовані канали і зрошувальні системи (мал. 27). Біля околиці смт. Райгородка бере початок канал Сіверський Донець – Донбас, що діє з 1958 р. Він має довжину 131,6 км і постачає водою міста Донбасу. Оскільки цей канал не міг забезпечити повністю потреби регіону у воді, в 1969 р. було розпочато будівництво каналу Дніпро-Донбас. Він починається з Дніпродзержинського водосховища неподалік від гирла р. Орелі і має довжину понад 550 км.

Мал. 27. Канал Дніпро-Донбас

Мал. 28. Пулемецьке озеро

Від берега Каховського водосховища біля с. Мар'янського починається канал Дніпро-Кривий Ріг, що має довжину близько 42 км. Його побудовано в 1961 р.
Для забезпечення водою Криму спорудили Північнокримський канал. Він починається від Каховського водосховища і закінчується в м. Керч. Має довжину 400,4 км. Вода по каналу надходить до населених пунктів і курортів, на сільськогосподарські поля.
В Україні створено великі меліоративні зрошувальні системи: Каховська, Інгулецька, Краснознам'янська, Північнорогачицька, Північнокримська, Сірогозька, Бортницька та ін.