Юрківський В. М.

Норвегія: географічне положення, населення і економіка Норвегії

Норвегія

Площа – 324 тис. км кв.

Населення – 4,3 млн. чоловік.

Столиця – Осло.

Державний устрій – конституційна монархія.

Володіннями Норвегії є архіпелаг Шпіцберген і острів Ян-Майєн.

Норвегія лежить на заході Скандинавського півострова. Територія її, як і сусідніх Швеції та Фінляндії, витягнута з півдня на північ (на 1750 км) і заходить за Полярне коло. Її омивають води Північного, Норвезького і Баренцевого морів. Берегова лінія дуже звивиста з великою кількістю прибережних островів і глибоких заток – фіордів. Під впливом теплої Північно-Атлантичної течії клімат Норвегії помірний, морський. Рівнинних земель дуже мало і представлені вони вузькими розірваними між собою невеликими прибережними смугами.

Централізована держава в Норвегії виникла ще в кінці X ст. Проте з 1380 по 1814 р. країна перебувала під владою Данії, а потім Швеції. Унію зі Швецією було розірвано лише в 1905 р.

В етнічному відношенні Норвегія – однорідна країна. На межі XIX і XX ст. вона, як і сусідня Швеція, пережила масову еміграцію населення в США та Канаду.

Традиційні галузі господарства Норвегії пов'язані з морем, рибою і лісом. Море завжди відігравало в житті норвежців виняткову роль, компенсуючи їм брак земельних ресурсів. Судноплавство країни бере свій початок іще від вікінгів і має відповідні традиції. В XI ст. норвежець Лейв Еріксон першим з європейців досяг берегів Америки (узбережжя Ньюфаундленду). В XVI ст. Норвегія почала розвивати великий флот і зараз вона серед провідних морських країн світу. За розмірами морського торгового флоту вона поступається лише Греції, Японії та США. Як і в інших розвинених країнах, усе більша його частина плаває під «дешевими прапорами». Норвезький флот здійснює перевезення вантажів головно між іншими країнами і це є важливим джерелом надходження іноземної валюти. Але його роль значна і всередині країни. Судна сполучають між собою прибережні міста і острови, поромні переправи перетинають чимало фіордів і річок. Поромною переправою Норвегія зв'язана з Данією.

Розвитку рибальства в Норвегії сприяли рибні багатства навколишніх морів, де теплі течії з півдня зустрічаються з водами Північного Льодовитого океану. Сушена риба була важливим продуктом норвезького експорту ще в XIII ст. Теперішній щорічний вилов риби становить близько 2 млн. т, а як чистий експортер риби і рибопродуктів Норвегія претендує на першість у світі. До 60-х років XX ст. країна вела найбільший у світі китобійний промисел. Але у зв'язку з міжнародним мораторієм на вилов малих китів він занепав. Останнім часом Норвегія знову відновила вилов малих китів, вважаючи, що небезпека їх знищення минула.

Майже 1/4 площі Норвегії вкрита лісом. Вона першою серед країн Європи почала експортувати продукти лісу. Ринком збуту була Великобританія, де ще у XVIII ст. почав зростати попит на імпортну Деревину. І зараз Норвегія перебуває серед провідних виробників і експортерів деревини, целюлози і паперу.