Юрківський В. М.

Угорщина. Економіко-географічна характеристика Угорщини. Населення Угорщини - мадяри

Угорщина

Площа – 93 тис. км кв.
Населення – 10,2 млн. чоловік.
Столиця – Будапешт.
Державний устрій – республіка.

Угорщина є однією з центральноєвропейських країн. Угорські племена прийшли на Середньодунайську (Паннонську) рівнину з Уралу в IX ст. Утворене ними королівство проіснувало більше 500 років. У XVI ст. його центральну і західну частини завоювали турки, а в XVII ст. вся ця територія підпала під владу Габсбурзької монархії. Визвольна боротьба угорців привела до утворення в 1867 р. двоєдиної держави Австро-Угорщини. Причому до Угорського королівства (так званої Транслейтанїї), крім угорських земель, були включені Хорватія, Словаччина, Закарпаття (Україна) і Трансільванія. Сучасна Угорщина утворилася в 1918 р. після розпаду Австро-Угорщини.
Країна займає більшу частину Середню дунайської рівнини. Вона не має безпосереднього виходу до морів, але зв'язана через Дунай з Чорним морем. Угорщина є західним сусідом України. Межує з нею Закарпатська область, транспортні зв'язки здійснюються через місто Чоп.
Дунай перетинає Угорщину з півночі на південь і поділяє її на західну (Трансдунайську) і східну. Майже всю східну частину займає Велика рівнина (басейн Тиси). Мала рівнина (басейн Раби) займає крайній північний захід. Через всю країну від відрогів Карпат на північному сході і до відрогів Альп на південному заході простяглось Угорське Середньогір'я. В його межах зосереджені головні корисні копалини країни (боксити, залізна і марганцева руди, буре вугілля) і ліси, що вкривають лише 18% території Угорщини. Середньогір'я багате на цілющі джерела. В трансдунайській його частині знаходиться озеро Балатон.
Клімат Угорщини помірно теплий із жарким літом. Середня температура січня -4°С, липня 21°С. Вегетаційний період триває з травня по вересень. Більша частина земель одержує 300-500 мм опадів протягом року. Трансдунайська Угорщина належить до лісостепової зони, східна – до зони степів (пушти) з найкращими в країні чорноземними грунтами.
Головним багатством Угорщини є сприятливі природні умови для сільського господарства, значні поклади бокситів і туристично-рекреаційні можливості. Власна енергетична і сировинна база слабка.

Самоназва угорців – мадяри. Їхня мова належить до фінно-угорської групи уральської мовної сім'ї і близька до мови естонців, фіннів та інших народів Північно-Східної Європи. Угорці становлять 95% населення країни, інші 5% – це невеликі групи сусідніх народів. Майже 4 млн. угорців живуть за межами Угорщини. Особливо багато їх у Румунії – 1,9 млн. чоловік, Словаччині – 0,6 млн. і Югославії – 0,5 млн. чоловік. Понад 150 тис. угорців мешкають і в Закарпатській області України. Значні групи угорців іммігрували до США та Канади. 2/3 угорців – римо-католики і майже 1/3 – протестанти.
Сучасний рівень економічного і соціального розвитку Угорщини можна вважати середнім в регіоні. Напередодні другої світової війни це була аграрна країна, більшість її населення проживало в сільській місцевості і займалося сільським господарством. Зараз 2/3 населення – жителі міст, а країна перетворилася на індустріально-аграрну. В промисловості зайнято 35% працюючих і вони створюють 32% ВНП, в сільському господарстві, відповідно, 20 і 15%. Частка зайнятих у нематеріальній сфері становить 45%.