Юрківський В. М.

Ізраїль. Економіка Ізраїлю. Тель-Авів - столиця Ізраїлю. Місто Єрусалим

Ізраїль

Як самостійна країна Ізраїль був створений у 1948 p., тобто після другої світової війни. В безперервних конфліктах зі своїми арабськими сусідами він зміг вистояти лише завдяки необмеженій фінансовій та воєнній допомозі з боку США. Під окупацією Ізраїля і зараз знаходяться арабські території: Західний берег річки Йордан, сектор Газа і Голанські висоти. Створення Ізраїлю як єврейської держави в історичній батьківщині євреїв – Палестині супроводжувалося масовою імміграцією сюди євреїв і надзвичайно загострило політичну обстановку на Близькому Сході.
Невелика територія Ізраїлю дуже різноманітна. Вона включає прибережну низовину, Іудейсько-Галілейське плато, Рифтову долину і пустелю Негев. Річка Йордан і Мертве море утворюють кордон між Ізраїлем та Йорданією. Ізраїль має вихід як до Середземного, так і до Червоного морів. Порт Ейлат, що лежить на березі Акабської затоки, зв'язаний з середземноморським портом Хайфа автострадою і нафтопроводом. Клімат Ізраїлю м'який, середземноморського типу. Водні, паливні, інші мінеральні та лісові ресурси обмежені. Важливим ресурсом Ізраїлю стала освічена і висококваліфікована робоча сила в особі іммігрантів з Європи.
Ізраїль – індустріально-аграрна країна з сучасними промисловістю, сільським господарством і сферою послуг. За своїми характеристиками це більше європейсько-американське, ніж азіатське утворення. Його промислові підприємства виробляють та експортують електронні компоненти, точні інструменти, зброю, пластмаси і добрива, папір, текстиль, одяг і продукти харчування. Важливе місце займає обробка імпортних алмазів. Головними промисловими центрами є Тель-Авів і Хайфа. Сільське господарство країни багатогалузеве. Головним джерелом води для зрошення є води річки Йордан. Важливим експортним товаром стали цитрусові. Базою іноземного туризму є морські пляжі і курорти, біблейські місця Палестини, а також «святі» місця, що їх відвідують прочани: євреї, християни і мусульмани.
Зовнішня торгівля Ізраїлю дефіцитна. Він ввозить більше товарів, ніж вивозить. В імпорті головним є обладнання, зброя, необроблені алмази, нафта і зерно. Торговими партнерами є США і країни Західної Європи. В імпорті та експорті України частка Ізраїлю становить 0,4%.

Єрусалим (0,5 млн. жителів) – місто в Палестині, на плоскогір'ї, на висоті 700-800 м н.р.м., з помірним і вологим кліматом. Стратегічне його положення зумовлене тим, що тут збігаються стародавні шляхи з Єгипту, Месопотамії і Сирії. Місто має 3000 років історії і 40 разів переходило від одного володаря до іншого. Це священне місто одночасно для іудеїв, християн і мусульман. Найважливішою іудейською святинею є «Стіна плачу» – частина фундаменту стародавнього храму біблейських часів. У християн своя святиня – церква Гроба Господня, побудована на горі Голгофа, де згідно з Біблією Христос був розп'ятий і похований. Мусульманською святинею є найкрасивіша будівля Єрусалима – Мечеть Скали, місцезнаходження якої пов'язане з життям Мухаммеда. Єрусалим притягує паломників різної віри з усього світу.
З початку арабо-ізраїльського конфлікту в 1948 р. місто виявилось поділеним на дві частини. Західна, населена євреями, являє собою нову забудову з сучасними промисловими і соціально-культурними об'єктами. Східна частина включає Старе місто, обнесене кріпосними стінами, з головними історичними і релігійними пам'ятками. Воно заселене арабами. Умови життя тут набагато гірші, населення зайняте в кустарно-ремісничому виробництві і туристському бізнесі.
Значення Єрусалима виходить за межі Ізраїлю. Боротьба за нього точиться впродовж багатьох віків. Спроба Ізраїлю перетворити Єрусалим на свою столицю визнається далеко не всіма країнами. Існують проекти перетворення Єрусалима на місто з міжнародним статусом.