Юрківський В. М.

Промисловість Німеччини. Електроенергетика Німеччини

Промисловість Німеччини

Німеччина має розвинену енергетику. Головним напрямом змін у структурі енергобалансу після другої світової війни став перехід на імпортну нафту і природний газ, частка яких зросла до 50%. Видобуток місцевого твердого палива, з яким раніше ототожнювалась могутність німецької економіки, скорочується. Проте і зараз Німеччина залишається однією з найбільших його виробників. Щорічно добувають 70- 75 мли т кам'яного вугілля (в 1960 р. – 140) і 240 млн. т бурого (в 1989 р. – 410).
Щорічний імпорт нафти досягає 100 млн. т, природного газу – 75 млрд. м куб., власний їх видобуток, відповідно, 3 млн. т і 20 млрд. м куб Імпортна нафта надходить через власні та іноземні порти. Діють нафтопроводи: Роттердам – Рур – Франкфурт-на-Майні, Марсель – Карлсруе – Інгольштадт, Генуя – Інгольштадт, Трієст – Інгольштадт, Вільгельмсгафен – Рур, Росток – Шведа – Галле. Головні нафтопереробні заводи зосереджені в Рурі, Карлсруе, Інгольштадті та Гамбурзі. Природний газ трубопроводами надходить з Нідерландів, морських родовищ Норвегії та з Росії транзитом через Україну.
Виробництво електроенергії становить понад 570 млрд. кВт·год на рік, з них 1/3 дають АЕС. Атомні електростанції діють в усіх районах Західної Німеччини від Нижньої Саксонії до Баварії. АЕС «Норд» на сході закрита.

Обробна промисловість. Промисловий переворот у Німеччині відбувався в середині XIX ст. і вже враховував досвід Великобританії. Перевага одразу ж була надана важкій промисловості. Умовами для цього стали рурське й сілезьке кам'яне вугілля, буре вугілля, калійні й кам'яні солі Середньої Німеччини, лотаринзькі залізні руди, контрибуція з Франції, а також наявність широкої мережі університетів, бурхливий розвиток природничих і технічних наук. Ринком збуту була сама важка промисловість, а також урядові воєнні замовлення перед першою та другою світовими війнами.
І зараз Німеччина серед головних розвинених країн за своїм промисловим потенціалом поступається лише США і Японії. Проте частка новітніх наукоємних галузей тут нижча, ніж у Великобританії та Франції, не кажучи вже про США. Як країна, що зазнала поразки у другій світовій війні, Німеччина втратила спадкоємність зі своїми колишніми успіхами в атомній, аерокосмічній і телекомунікаційній галузях, кібернетиці, медицині й біології. Найбільші її досягнення – у традиційних галузях: машинобудуванні та хімічній промисловості. Характерним є першокласний технічний рівень і якість виробів, висока кваліфікація інженерів і робітників. У структурі промислової продукції 1/3 становлять базові продукти промислового призначення, 1/3 – машини, обладнання і транспортні засоби, 1/3 – споживчі товари широкого вжитку.