Юрківський В. М.

Туризм в Іспанії. Транспорт Іспанії

Іспанія

Туризм Іспанії

Упродовж останньої третини XX ст. найважливішим сектором іспанської економіки став туризм. Щорічна кількість іноземних туристів уже перевищила 50 млн. (в 1960 р. – 6 млн). У країні створена сучасна туристична інфраструктура. Розвитку туризму сприяли, з одного боку, багата природна і культурна база, а з іншого – поява у високорозвинених західноєвропейських країнах масового платоспроможного попиту на Цей вид послуг. Відіграли свою роль і дещо нижчі ціни на товари та Послуги.
Тепле море і сонячна погода дозволили створити величезні курортні зони світового значення: Коста-Брава на узбережжі Каталонії, Коста-Бланка – узбережжя Аліканте, Коста-дель-Соль – узбережжя Малаги, а також Балеарські і Канарські острови. Все більше з рекреаційною метою використовується і скелясте північне узбережжя.
Культурна спадщина Іспанії різноманітна і багата. Іспанія була однією з головних провінцій стародавньої Римської імперії, а під час панування арабів – найрозвинутішою країною Європи. Чимало пам'яток цих епох збереглося донині. Їх доповнюють замки, храми палаци феодальної Іспанії, сучасна архітектура, музеї та барвисті фестивалі.
Найбільше туристів в Іспанію приїздить з Португалії і високорозвинених країн Західної Європи, особливо Франції, Великобританії та Німеччини.

Транспорт Іспанії

У транспортній системі Іспанії передує автомобільний транспорт, як у перевезенні вантажів, так і людей. Задовільною можна вважати мережу автошляхів з твердим покриттям. Значення залізниць падає. Досить розвиненими стали авіаційний і морський транспорт. Найбільші аеропорти знаходяться в Мадриді та Барселоні, провідними морськими портами є Барселона, Більбао і Альхесірас. Іспанія традиційно має широкі водні зв'язки з іспаномовними країнами Латинської Америки. Зараз їх доповнили повітряні. Через її територію здійснюються польоти в Латинську Америку з інших країн Західної Європи. Сучасною і розгалуженою є транспортна система, яка обслуговує рекреаційні зони. Зокрема міжнародні аеропорти є в Малазі, на Балеарських і Канарських островах.
Баланс зовнішньої торгівлі Іспанії зводиться з дефіцитом. У значній мірі він покривається доходами від іноземного туризму. Найбільша стаття експорту за вартістю – автомобілі. Крім того, значне місце займають сталь і сталеві вироби, текстиль і текстильні вироби, цитрусові, оливки і оливкова олія, вина. В імпорті на першому місці стоять нафта і нафтопродукти. Імпортують також кукурудзу і соєві боби, машинне обладнання і хімікати. Головними торговими партнерами Іспанії є Німеччина, Франція та інші країни Західної Європи, а також Мексика, США, Саудівська Аравія та Японія.