Масляк П. О., Шищенко П. Г.

Садівництво, ягідництво і виноградарство

Садівництво, ягідництво і виноградарство

Садівництво, ягідництво і виноградарство України мають міждержавне значення. Різні райони України спеціалізуються на вирощуванні різних плодів. Так, основні масиви яблунь, груш розміщено в Лісостепу і на Поліссі, а вишень, слив, абрикос, черешень, персиків, горіхів – у Степу (мал. 97).
У центральних і південних областях черешні, горіхи, абрикоси та інші плодові дерева ростуть у полезахисних лісосмугах, уздовж автошляхів, у лісах. Останнім часом кількість плодових насаджень зросла на дачних ділянках навколо міст. (Який характер спеціалізації садівництва у вашій області?)

Мал. 97. Сади і виноградники

Найбільш сконцентровано плодоягідних насаджень у Правобережному Лісостепу, Криму, Закарпатській області.
Промислові ягідні насадження зосереджені здебільшого навколо великих міст з орієнтацією на споживача.
Овочі і плоди в нашій країні – малотранспортабельна продукція, яка довго не зберігається. У зв'язку з цим підприємства плодоовочевої промисловості тяжіють до районів виробництва плодів і овочів. Водночас Україна вільно забезпечується бананами, ананасами, ківі, помідорами та іншою малотранспортабельною продукцією з інших країн світу.
Окремі види продукції овочевих плантацій і садів країни мають світове і міждержавне значення. До них належать ніжинські огірки, мелітопольська черешня, херсонські кавуни тощо.
Важливою галуззю сільського господарства країни є виноградарство. Близько 90% товарного винограду вирощують в Криму, Одеській, Миколаївській, Херсонській та Закарпатській областях (мал. 98).
Виноробна промисловість – одна з галузей агропромислового комплексу країни, що має міждержавне значення. Вона тяжіє до районів виробництва сировини. (Чому?)

Мал. 98. Виноградники Закарпаття

Заводи розливу вина в пляшки розміщуються як у місцях вирощування сировини, так і в місцях споживання вина (переважно у великих містах).
Окремі вина українських підприємств мають міжнародне визнання: «Масандра», «Золота балка», «Коктебель» (Крим), «Шабо» (Одеса).
На різноманітній рослинній сировинній базі розвивається спиртова і лікеро-горілчана промисловість. Спирт застосовують у 150 галузях господарства. Для його виробництва використовують мелясу (патока), дефектний цукор, картоплю, зерно пшениці, кукурудзи, жита, ячменю, відходи від виробництва соків. Підприємства з виробництва спирту розміщуються переважно у невеликих містах, селищах міського типу і селах, їх сировинна база залежить від спеціалізації рослинництва місцевості.
Лікеро-горілчана промисловість зосереджена в основному у великих містах: Києві, Харкові, Львові та ін.
Переважно на сільськогосподарській сировинній базі розвивається виробництво пива і безалкогольних напоїв. Розміщення підприємств галузі орієнтується на споживача (Київ, Харків, Одеса, Дніпропетровськ, Донецьк, Львів та ін.). Як сировину використовують плодоягідні соки, вітчизняні і зарубіжні екстракти, цукор, мед, різноманітні природні тонізуючі речовини тощо. З вітчизняною продукцією останнім часом конкурує продукція зарубіжних фірм.
Близьким до попередньої галузі є і розлив мінеральних вод. Україна надзвичайно багата на мінеральні лікувальні та столові води. Деякі з них є тільки в Україні. (Чи є мінеральні води у вашій місцевості? Як вони використовуються?)