Юрківський В. М.

Країни Європи. Великобританія

Європа

Нині в Європі за межами Балтії та СНД налічується 31 самостійна країна, не враховуючи так званих держав-«карликів» (Андорра, Монако, Сан-Марино, Ліхтенштейн) і території Гібралтару, яка належить Великобританії. З них 15 (Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, Фінляндія, Швеція, Данія, Бельгія, Нідерланди, Люксембург, Австрія, Ірландія, Португалія, Іспанія і Греція) об'єдналися в Європейський Союз (ЄС). Швейцарія, Норвегія та Ісландія залишаються в складі Європейської зони вільної торгівлі. Обидва об'єднання тісно пов'язані між собою і є найбільшим міждержавним угрупованням сучасного світу, яке за своїм соціальним і економічним потенціалом перевищує Сполучені Штати Америки.

Рисунок. Країни Європи

Дванадцять європейських країн з перехідною економікою (Польща, Чехія, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Словенія, Хорватія, Боснія і Герцеговина, Югославія, Македонія та Албанія) мають значно нижчий економічний і соціальний потенціал та, відповідно, рівень розвитку.

Таблиця 1. Країни Європи (без країн Балтії і СНД)

Великобританія

Площа – 245 тис. км кв.
Населення – 58,5 млн. чоловік.
Столиця Лондон.
Державний устрій – конституційна монархія.
Адміністративно поділяється на графства.

Місце у світі

Англія – батьківщина індустріального способу виробництва. У середині XIX ст. на її частку припадала майже половина світової промислової продукції. Вона займала панівне становище в промисловому експорті, фінансах і мореплавстві тогочасного світу. Британська колоніальна імперія була найбільшою за площею і населенням (36 млн. км кв. і 400 млн. чоловік – чверть жителів Землі в 1919 p.). Англійська мова, англійська культура, англійський спосіб життя широко розповсюдились у світі. У середині XX ст. Британська колоніальна імперія розпалася. За розмірами ВНП Великобританію випередили інші головні економічно розвинені країни. Щоб вистояти в боротьбі з конкурентами, Великобританія змушена була в 1973 р. вступити до ЄС. Проте зараз за розмірами виробництва, рівнем економічного і соціального розвитку вона посідає одне з провідних місць у світі. 50 її колишніх колоній і домініонів входять у Співдружність, яку очолює Великобританія. Англійська мова залишається найпоширенішою в світі.